Begynderguide

Denne guide er til nybegyndere. Den kan ses som “sådan kommer du igang med bitcoin” og vil forhåbentligt give et overblik over hvordan du kommer igang. Den er skrevet af “Crypto Chris” og skal ikke ses som en opfordring eller anden professionel vejledning. At handle med kryptovaluta er på eget ansvar, hvorfor www.kryptoklubben.dk kan være et sammenhold og en vidensbase, der kan støtte og hjælpe med guides og tanker.
Sidst redigeret 22/12-17.

Overblik

Wallet:
Du skal have en wallet for at kunne opbevare din coins dvs. din kryptovaluta. Bitcoin er bare een type kryptovaluta ud af mange.
En wallet er som en bankbog, bankboks eller bankkonto. For nemhedens skyld kalder jeg det for en bankkonto. Du kan have bankkonto hos flere banker ligesom du kan have wallets flere steder.

Du kan kun have en type krypto/coins/valuta pr wallet, fx bitcoins i en bitcoinwallet, men flere steder tilbyder flere wallets fx på app’en coinbase hvor du lige nu kan have tre wallets og dermed tre typer kryptovaluta.
Til start anbefaler jeg apps med wallets hos
Blockchain (både android og iphone)
Coinbase (både android og iphone)

OBS! Det er ikke helt korrekt at kalde coinbase for en wallet, da der nogle tekniske vilkår som gør, at de fx ejer dine “nøgler”. Det kan være jeg uddyber det en dag. Men jeg ser det som et sted med wallet i opstartsfasen.

Sikkerhed:
Der er flere typer sikkerhed, og derfor hører man om fx “cold wallets” hvor du opbevarer dine kryptovaluta på fx et stykke printet papir med QR kode, harddisk eller en ledger. Når det er cold wallet er det mere som at have en bankboks, da du er tæt på at have dem fysisk. Skulle Coinbase gå konkurs, som en masse almindelige banker gjorde ved finanskrisen, så har du nok ikke længere de coins der var på din wallet hos dem. Det har du derimod stadig hvis du har dine coins gemt på en Ledger.

Jeg stødte også på Two Factor Authentication for første gang, da jeg begyndte at oprette wallets. Egentlig kender du en version af det fra NemId og den type jeg bruger er at jeg har et password og så har jeg en app der generer en kode jeg også skal trykke ind.
Jeg bruger selv Google Authenticator.

Køb:
Coinbase hjemmesiden og appen tilbyder primært bare en wallet og kan yderligere ses som en kryptobank. At værdien på din bitcoin stiger er fedt, men du sælger ikke til andre end coinbase når du veksler tilbage til EUR/USD.
Du kan også købe bitcoins hos fx copenhagenbitcoin og sætte ind på din coinbase wallet.

Du må gerne benytte mit referral link til oprettelse hos Coinbase. Så betaler Coinbase mig lidt for besværet:

Referral link til oprettelse og køb af bitcoins hos Coinbase: https://www.coinbase.com/join/599dbe50b33c4800e9a9b2f2

Salg:
Når du bytter/køber/sælger fx bitcoins så skal de overføres til og fra en anden wallet med bitcoins. Nogle steder kan godt veksle til og fra fx EUR og USD, men du kan ikke overføre ETH (ethereum) til en BTC (bitcoin) wallet med den tanke at den selv veksler imellem de to typer kryptovaluta.

Du kan sælge dine krypto på mange måder. Nogen gør det ved at mødes ansigt til ansigt og så bruger de deres app på en måde der minder meget om MobilePay. Dvs den ene overfører fx sine bitcoins fra sin bitcoin wallet til den andens bitcoin wallet og får en aftalt pris i DKK. Der er også steder online som tilbyder denne service. Du skal nok være forberedt på at der er et fee (vekslegebyr) på typisk op til 5%. Der kan også godt gå lidt tid før overførelsen er godkendt.

Andre krypto og børser:
Du kan handle flere typer coins/kryptovaluta med andre mennesker. Det gør du de steder vi kalder Exchange/børser. Det er steder som Kraken, Bittrex, Binance med flere. Disse steder godtager ikke altid EUR/USD, men kun kryptovaluta, typisk BTC og ETH. Det er også på disse børser at du finder de lidt mere “specielle” krypto coins. Kraken bruges af mange, næsten for mange, da den tit er overbelastet og man får fejlmelding. Bittrex er jeg selv glad for, men når jeg fx skal købe IOTA skal jeg på Binance.

Børserne kan være lidt svære at bruge, men jeg har været glad for Youtube guides i den sammenhæng.

Bemærk:
Det er helt normalt at man skal sende billede af pas/kørekort til børserne. Desværre. Der kan også gå dage/uger før man er godkendt.

Du er velkommen til at bruge mit referral link når du opretter dig til Binance Børsen. Her kan du blandt andet handle IOTA:

https://www.binance.com/?ref=11798881

Når du er highroller:
Når du har mange forskellige coins kan det blive svært at holde overblikket. I virkeligheden har du en portofolio at holde styr på. Og mange børser har ikke en app, så det er svært at holde sig up-to-date med alle sine investeringer (fx hvis du har købt IOTA). Hertil bruger jeg Blockfolio appen. Den lægger alle mine krypto coins sammen, så jeg kan se mit samlede beløb og den viser også stigningerne for diverse coins ud fra stigning fra fx Kraken.

Du kan følge kurserne via grafer og diagrammer mange steder. Som app bruger jeg Bitcoin Ticker Widget på min Android og ved computeren surfer jeg ind på CoinMarketCap.

Med andre ord: Bittrex og Binance har ikke apps, så dem handler jeg på via hjemmesiderne og følger mine køb via min Blockfolio app men til tider ligger jeg nærmere på deres grafer via Bitcoin Ticker Widget og CoinMarketCap.

Hvorfor denne guide?
Der stilles tit de samme spørgsmål og i min bog betyder det, at de spørgsmål så er ekstra vigtigere at få besvaret. Men det kan være lidt træls for dem som har troet på krypto i mange år og selv har måtte Google sig frem at se folk “væde ind” og stille spørgsmål om alt. Nonetheless så betyder det også at alle er med på krypto efterhånden og det er jo målet (i hvert fald for os der er tilhængere af ideologien bag).

Jeg er IKKE pro i krypto og er ikke rådgiver, tænker også at folk kan kommentere nedenfor når noget er forklaret dårligt eller forkert. Men bare kald mig Crypto Chris, det bliver jeg ikke fornærmet over 🙂

Affiliate program og referral link.
Der er flere børser som gerne vil betale for, at der bliver henvist til deres website. Det betyder i praksis, at den som henviser dig, bliver betalt af websitet som tak for hjælpen med at finde nye brugere. Du betaler ikke noget for at benytte et referral link, men siger sådan set bare tak for hjælpen. Det er klart, at du skal have et kritisk øje på, om nogen henviser dig fordi der er et affiliate program med referral link i stedet for at henvise hvad der er den bedste løsning. Det er altid op til dig, om du vil benytte det eller ej. Når jeg guider folk leder jeg efter bedste løsning og derefter om der er et referral program.

Indtil videre henviser jeg til disse med referral link blandt mine andre henvisninger (uden referral link) og er naturligvis glad for det skulderklap det er at se, at nogen har benyttet sig af min henvisning.

Coinbase: https://www.coinbase.com/join/599dbe50b33c4800e9a9b2f2

Binance (børs) https://www.binance.com/?ref=11798881

Ekstra (avanceret):
Der er gode indputs i kommentarerne fra Bitcoin Talk – Danmark og for nemhedens skyld prøver jeg at tale lidt mere generelt i min tekst ovenover og med en masse skønhedsfejl for at fastholde overblikket. Teksten er skrevet så nye kan komme igang. Men, det er stadig vigtigt for mange, at lære endnu mere og derfor inkluderer jeg herunder nogle ekstra pointer:

Coinbase er både dækket hvis de bliver hacket eller går konkurs hos Lloyds Of London.
Men du er ikke dækket hvis det er din egen enhed (fx Ledger) der bliver hacket

Du opbevarer ikke f.eks. bitcoin i en såkaldt ‘Wallet’ – du opbevarer dine private nøgler der. Således er en wallet en Nøgle-wallet. Ingen coins er opbevaret i din wallet.

Nøglerne i din nøgle-wallet giver dig adgang til at flytte coins fra en offentlig addresse til en anden addresse på blockchain.
F.eks Bitcoin Blockchain

Dine coins er registreret på dine addresser på blockchain. I praksis er der ingen fysiske coins, du kontrollerer kun din addresse. Og det gør du med din private nøgle.